2009. január 8., csütörtök

„Tuti” Sziget!


Khartoumban a Nílus összefolyásánál – a fehér és a kék Nílus folíik össze a városban és innentől Great Nile – van egy hold alakú sziget, amelynek a neve Tuti. Szóval tutira megyünk vendéglátóink szerint, mert a Tuti sziget az bizony tuti program :-) Nagyon vicces vagyok, pedig még csak egy epres és egy mangós „sört” ittam. hihi
Jelenleg épülő új híd lábától indulnak a 10-20 fős lerozzant lemezcsónakok. Már kezdjük megszokni, hogy itt nincs a parton móló, vagy lépcső, olyan 6 méter seggen csúszós part van. (Tamás ezt nagyon szereti, itt biztos kikötnénk)
Az emberfia nem is gondolná, de nagyon sok ember jár át erre a szigetre. Biztos voltam benne, hogy nem turisták, mert itt rajtunk kívül nincs. Aztán felvilágosítottak, hogy Margitszigetnél kicsit nagyobb hold alakú szigeten nagyon színvonalas és gazdag mezőgazdaság van (ja hát kérem víz, az van) ebből kifolyólag a friss zöldséget itt szerzik be az élelmesebb háziasszonyok (cselédek). Ezen kívül a sok zöld valóban kikapcsolódás a helyieknek. Igaz, ami igaz, tényleg zöldebb a látvány.
Partra éréskor egy kész zöldségárus had fogadott minket, gyönyörű friss termékekkel. Riksák és mikrobuszok várják az „utazókat” hogy körbevigyék őket a szigeten. Nekünk sajnos a mikrobusz jutott. Megnéztük a partot, a házakat, zötykölődtünk egy kicsit. Erős, gyömbéres arabkávét ittunk, kólásrekeszen ülve, egy rongyokból, rudakból összetákolt igazi afrikai „kávézóban”. Érdekes volt látni, hogy milyen professzionálisan használják ki a Nílus adta lehetőségeket, milyen nagyszerűen meg volt szerkesztve az árasztásos öntözés, pedig itt még ökörrel szántanak! Jól éreztük magunkat, megint sok élménnyel gazdagodtunk. Visszafelé azért vettünk vagy 2 kiló (nem mérik meg) mangót, ami olyan édes mint a méz és nagyon olcsó. (Fotók: http://picasaweb.google.hu/doris.h13/Tuti0104?authkey=DnhT-N4f07o&feat=directlink)


Este egy kitűnő szíriai és libanoni tradicionális étteremben, az Assaha-ban voltunk. Amióta eljöttünk otthonról, ez volt a legjobb, legmodernebb hely, ahol megfordultunk. Nagyon finom gyümölcs shaket ittunk vízzel, és persze vízipipáztunk. Ja és volt wifi.

2 megjegyzés:

A Khudori Soleh írta...

salam from khudori. nice photos

Márta írta...

Sziasztok!
Tegnap mutatta meg Dani a blogotokat, ma reggel gyorsan végig is olvastam az egészet. Hihetetlen jó és izgalmas! Egy kicsit (vagy talán nagyon) irigyek is vagyunk rátok...
Írjátok tovább, kíváncsian várom a további beszámolókat.
Jó utat!
Puszik
Márti