2009. január 16., péntek

Szalonok és emberek (A)

Számomra eleinte nagyon furcsa volt, hogy ha több férfi jön össze, akkor ők külön szalonban ülnek le és beszélgetnek. Főleg amikor eljön a soros imádkozás ideje…
Ide a személyzeten kívül más nő nem jöhet be.
Maga a szalon egy szépen berendezett, gyönyörű szőnyeggel borított szoba. A falon mindenféle muszlim valláshoz kapcsolódó szöveg, családfők fotói. A bútorzat csicsás, díszes arab motívumokkal. Ha éppen nincs étel az asztalon, akkor kávé, tea és víz, amit fogyasztanak. Az itteni arabkávét nehéz volt megszokni, mert azon kívül, hogy a zaccon áztatják a forró vizet, még ízesítik is fűszerekkel, főleg habbahannal. Ez a fűszer az itteni ételek ízesítésének az alapja, de az ételekről majd később.

Ugyanilyen furcsa, hogy a nők kendőt viselnek fejükön, amit csak akkor vesznek le, ha nincs férfi a közelben. Ez az elején párszor okozott bonyodalmakat… :)
Nem léphetsz be sehova úgy, hogy ne kopogj, vagy ne kiabálj be, mert nem tudhatod, van e nő szobában. Minden nő a családban egyetemet, főiskolát végzett tanult ember. Azonban egy-két kivételt eltekintve senki nem dolgozik. Inkább a gyereknevelést választják „egy kis” férj ráhatással. Eltelt pár nap alatt rá kellett jönnöm, hogy nagyon nagy szellemi potenciál van ebben az országban, de ezt nem használják ki a számunkra nehezen megérthető szabályok, viselkedési formák miatt. Ráadásul sokan a családból nem is az országban, hanem Európában, Amerikában, vagy a közel kelet valamelyik fejlett arab országában tanult orvosnak, ügyvédnek.

Nincsenek megjegyzések: